En wat nu

Eindeloos veel boeken zijn er geschreven over geluk en zelfonderzoek. Bovendien zijn er ook honderden artikelen in tijdschriften over dit onderwerp gepubliceerd. Er zijn zelfs tijdschriften, zoals Happinez, die alleen maar over geluk en welzijn gaan. Ik ben er inmiddels wel achter dat alle gelukkologen één advies voor een gelukkig leven delen. Er worden wat andere termen gebruikt, wel bijna altijd gevolgd door een uitroepteken, en het is op verschillende manieren uitgewerkt. Maar, voor mij, komt het meestal op hetzelfde neer:

Volg je passie!

Leef je gave!

Doe iets waar je energie van krijgt!

Haal het beste uit je leven!

Iedereen heeft een speciale gave of gave waar de wereld op zit te wachten. Of het nu lesgeven is of huizen mooi maken, kunst maken of zorgen voor mensen, de administratie op orde brengen of bloemschikken, er is iets waar je goed in bent en wat je aan de wereld schenkt.

Wat heb jij te geven, bij te dragen, toe te voegen aan het geheel? Met andere woorden: Wat is jouw ‘ding’? Wat is jouw talent? Waar gaat je hart van zingen? Wat kietelt je ziel? Volg je ingevingen en verlangens. Zoek uit wat je vreugde brengt en doe daar wat mee. Kies iets wat bij je past zodat je ervan kunt genieten. Wat vind je zo leuk om te doen dat je de tijd vergeet? Wat wil je eigenlijk met je leven?

Om gelukkig te worden moet je weten wat je wilt en vervolgens iets ondernemen om het op de één of andere manier te krijgen. Een mensenleven duurt gemiddeld 28.500 dagen. Na wat rekenen, bedenk ik dat ik al over de helft heen ben, dat is toch even slikken. Doe wat met deze dagen! Durf je leven te leven.

Als je je passie nog niet gevonden hebt, dan is het de hoogste tijd om daar naar op zoek te gaan. Het is zaak om erachter te komen waar je energie van krijgt: Wie ben je, wat kan je en wat wil je? Wat vond je leuk toen je een jaar of tien was? Wat doe je graag in je vrije tijd? Wat zorgt ervoor dat je je goed voelt?

Houd dag in dag uit voor ogen: je leeft omdat je iets belangrijks te doen hebt in deze wereld! Er is altijd plaats in je leven voor iets groots wat je echt wilt. Gelukkig schijn je als mens over meerdere talenten te beschikken. Mijn ding ‘juf zijn’ is klaar, dus moet ik op zoek naar iets anders. Even gaat mijn fantasie met mij op de loop. Wat lijkt het me leuk om fantastische maaltijden te kunnen bereiden of kleurrijke kussens te haken of gitaar te kunnen spelen. Maar ja, als ik de harde werkelijkheid onder ogen zie, weet ik dat ik er ‘s ochtends al tegenop zie om het avondeten te maken. Heb ik één middag zitten hannesen met een haaknaald en is het resultaat volledig te danken aan mijn lieve zus. En na vier jaar muziekles kan ik nog steeds geen noot lezen. Ik moet de dromen loslaten over wat ik wel leuk vind maar gewoon simpelweg niet kan. De keuzemogelijkheden negeren die voor anderen misschien aantrekkelijk zijn maar voor mij niet. Mezelf zijn en mijn eigen kunnen accepteren, maakt me ook wat droevig. Om de dingen die ik nooit zal gaan doen. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben en krijgen wat je wilt. Maar je kunt wel iets kiezen uit wat je kan. Iets kiezen wat uitvoerbaar is. Iets wat bij je hoort.