Verkoop je je werk ook?

Je moet een evenement aanmaken op facebook. Weet je al dat je op instagram volgers kunt kopen? Als je gezien wilt worden op twitter dan is het echt nodig om een keer of zes per dag iets te plaatsen. Waarom hou je geen winacties om meer likes op je fb-pagina te krijgen?

Dit zijn zomaar wat tips die ik krijg van mijn betrokken medemens om mijn marktaandeel in de digitale wereld te vergroten. Nou is dat best wel handig want af en toe ben ik een onhandige Jet in het land der volgers. Bovendien blijk ik de wereld – iets dat ik nooit had bedacht – van ‘Hoe zet je jezelf op de kaart?’ buitengewoon boeiend te vinden. Interessant en verrassend. En ik probeer steeds weer door de bomen in het digitale bos mijn weg te vinden.

Doodeng vond ik het toen ik voor het eerst mijn werk de wereld instuurde. Bang dat dat wat ik maakte en schreef voor mezelf wel leuk was, maar een ander weinig deed. Er bovendien al meer dan genoeg mensen waren die fijne stukjes schreven en mooie dingen maakten. Wat had ik daar nou nog aan toe te voegen. Maar er kwamen lieve reacties. Van mijn achterbuurvrouw, oud-collega, zus en voetbalmannen maar ook van volstrekt onbekende. Mensen die ik nooit eerder had gehoord of gezien. Al deze bemoedigende reacties deden en doen nog steeds hun werk. Dat mijn werk door een aantal mensen gezien wordt, geeft voldoening. Het geeft me het gevoel dat het goed genoeg is, dat ik me niet hoef te generen. En zo zachtjes aan durf ik trots te zijn op wat ik maak en schrijf.

bram v

Een tijdje terug vroeg iemand mij wat ik nou eigenlijk van plan was met mijn werk. Wat ik nou precies wilde. Wat mijn doelen waren. Ik raakte ervan in de war. Ik vind het nu al zo mooi wat ik doe. Maar het valt mij op dat steeds meer mensen mijn plannen willen horen. Ze willen horen van een kader. Want zonder dat loop ik kansen mis. Kansen om het te maken en succes te hebben. Ik krijg voorbeelden van hoe andere het hebben gedaan en dat ik misschien net zo. Of beter. Maar als ik een ding zeker weet is dit het wel; de druk om te presteren, het moeten scoren, succes hebben, concurreren met andere daar voel ik me niet goed bij. Dat hoort niet bij mij.

Op 8 november is mijn boekpresentatie en expositie. Dat voelt als een klein feestje. Dat eigenlijk is ontstaan vanuit het een komt het ander. Het is misschien wel te vergelijken met strandjutten. Ik loop langs de kust en raap mooie stukjes hout op. Terwijl ik verder ronddwaal bedenk ik wat het zou kunnen worden. Wat ik ervan kan maken. En bij het vinden van een nieuw stuk drijfhout kan dat dan ook maar weer zo veranderen. Dat zoekende vind ik fijn. Dat past bij mij.

Ik ben oprecht blij met de mensen die mij volgen en reageren op dat wat ik maak en schrijf. En mij meehelpen dat wat ik doe de wereld in te sturen. Zonder hen zou het niet werken. Die reacties zijn mijn duwtjes en kansen. Zo krijg ik de laatste tijd steeds vaker de vraag of mijn werk te koop is. Er zijn mensen die mijn werk aan de muur of op de kast willen en dat voelt als een groot compliment. Dus nu zijn Mark en ik aan het onderzoeken en bekijken hoe. Want als ik iets doe, wil ik het goed doen. Het serieus nemen. En hoe mooi zou het zijn als we een manier vinden om te kunnen blijven doen wat ik zo graag doe: vliegen naar Curaçao, daar jutten en er thuis iets moois van maken. Eigenlijk, bedenk ik me nu, heb ik dus wel een soort van een plan. Het is de kansen zien die als stukjes drijfhout aanspoelen. En daar iets mee doen. Streven zonder doel. Maar bovenal wil ik genieten van hoe het nu is. In de ogen van een ander stelt dat misschien niet zo veel voor. Maar dat hoeft ook niet. Want het gaat erom hoe ik het vind. En dit kleins voelt voor mij groots. Al met al blijk ik dus toch iets van een plan te hebben. En nog best een goed plan ook, al zeg ik het zelf.

9 antwoorden
 1. Mieke
  Mieke zegt:

  Ik vind dit zo herkenbaar! Doe vooral wat je hart je ingeeft en waar jij je prettig bij voelt! Blijf bij je zelf! Succes, ik hou van je gedichten en je drijfhoutwerk! Prachtig!

  Beantwoorden
 2. Linda
  Linda zegt:

  Als je je hart blijft volgen zoals je altijd al gedaan hebt, ook zakelijk gezien, komt alles goed.
  Dan wordt het eindresultaat zakelijk gezien Net zo goed als je creaties.

  Beantwoorden
 3. marjon meulenbrugge
  marjon meulenbrugge zegt:

  Ariena je maakt echt prachtig werk. Het doet me echt iets. En ik weet ook hoe dat komt. Zowel je schilderijen als gedichten zijn puur en mooi van eenvoud. Van de ” materialen ” volledig tot hun recht laten komen. En waarschijnlijk ook omdat je het vanuit jezelf doet. Blijf dus idd doen wat goed voelt voor jou !

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *