Lijstje met voordelen

Ik moet op zoek naar voordelen van mijn ziekte waarvan ik tot nu toe alleen maar hopeloos veel nadelen heb gezien. Maar niet meer werken en veel thuis zijn, zorgt dat ik tijd en ruimte heb voor van alles en nog wat.

Van dat alles en nog wat heb ik een lijstje gemaakt.

Mijn lijstje:

  • Lezen, niet te ingewikkeld. Volgens één of ander onderzoekje in het ziekenhuis heb ik geen hbo-niveau meer. Inmiddels weet ik van genoeg vrouwen om mij heen, zonder hersenletsel, dat zij ook weleens twijfelen aan hun verstandelijke vermogens…
  • Wanneer ik wil, kan ik naar de bieb. Wel even de openingstijden in de gaten houden, ik heb al een aantal malen voor een dichte deur gestaan; want tja, mijn geheugen is niet alles.
  • Een dagboek bijhouden. Ik moet niet overdrijven, dus waarschijnlijk is een één-regel-dagboek, gewoon iedere dag een heel klein stukje schrijven, wel wat voor mij.
  • Ik hoef niet meer naar alle verjaardagen, bruiloften en andere feesten en partijen. Dat is voor mij een voordeel, ik was nooit zo goed in feesten en partijen. Nu heb ik zomaar een legaal excuus voor mijn afwezigheid. “Ach ja, Arien, die heeft iets met haar hersenen, het is al gauw te veel voor haar, sneu hoor.”
  • In de schuur staan nog kratten drijfhout uit Curaçao op creatieve uitspattingen van mij  te wachten.
  • Fietsen en wandelen. Dat is eigenlijk overal goed voor.
  • Eindeloos door woonboeken en tijdschriften bladeren.
  • Nieuwe hoekjes creëren in huis. Al loop ik een hele dag eindeloos met spulletjes heen en weer van het ene tafeltje naar het andere, niemand die het ziet.
  • Uren vullen met niksigheid en lanterfanterij. Gewoon om er voor te zorgen dat mijn hersens niet doordraaien.

Zo, dit lijstje was in tien minuten klaar. Ik ben dol op lijstjes. Ze geven me overzicht en het idee grip en controle over mijn leven te hebben. Op mijn werk maakte ik er iedere week één. Bovenaan schreef ik altijd twee of drie dingen die ik al gedaan had om daar dan vervolgens meteen een keurige streep door heen te halen. Wat eigenlijk nergens op sloeg, maar mij wel een heerlijk voldaan gevoel gaf.