Boeken-therapie

Terwijl ik het zelfgemaakte lijstje met voordelen nog eens bekijk, zie ik het. Boeken, mijn geluk zit in boeken. Hoeveel boeken zijn er niet geschreven over ziekte, geluk en zelfonderzoek? Wacht, ergens, ja hier, dit artikel over bibliotherapie heb ik pas nog zitten lezen. Het gaat over boekendokters die boeken voorschrijven in plaats van pillen. Omdat lezen je emoties en gedrag kunnen beïnvloeden.

De behandelmethode volgens bibliotherapie gaat ervan uit dat gericht lezen kan helpen als therapeutisch hulpmiddel. De methode is al eeuwenoud. De oude Grieken zochten hun heil eeuwen geleden al bij mooie schrijfsels. Gedrukte teksten worden al lange tijd door dokters gebruikt om patiënten te behandelen, in de zin van voorlichten, steunen en troosten. Specifieke teksten die zijn afgestemd op levensproblemen of lichamelijke aandoeningen bieden ondersteuning bij het oplossen ervan.

Mensen met chronische pijn hebben baat bij thrillers die hen afleiden. Wie door een ongeval of ziekte lange tijd aan huis gebonden is, geniet van reisverhalen.

Rouwenden blijken troost te vinden bij gedichten. Die zijn kort genoeg om de aandacht even vast te houden, zodat het afleidt van verdriet. En voor een slecht humeur doet de Donald Duck wonderen.

De term bibliotherapie werd in 1916 voor het eerst gebruikt en wint aan populariteit onder psychologen, artsen en docenten sinds de wetenschap met bewijzen komt dat woorden echt genezen. Daarnaast bieden boeken nieuwe energie voor lichaam en geest.

Wat heerlijk! Als ik in bed of op de bank aan het lezen ben, hoef ik me niet schuldig te voelen. Niks zo maar wat aanlummelen. Ik kan het gewoon zien als therapie. Hoe fijn is dat. Het artikel gaat verder. Naar de effecten van bibliotherapie is veel onderzoek gedaan. Eén van de grote voordelen is dat je je eigen tempo en tijdstip kunt bepalen. Het blijkt dat een begeleide zelfhulpmethode in boekvorm samen met informatie van internet, beeld en geluid, net zoveel voor een patiënt kan betekenen als persoonlijke therapie. De school of life heeft een bibliotherapieservice opgezet, de perfecte manier om het boek te vinden dat voor verlichting kan zorgen. Bibliotherapie is er in verschillende vormen. Eigenlijk is het er in net zoveel vormen als er aandoeningen zijn. Sommige artsen geven een leeskuur op recept, en bibliotherapeuten doen hun cliënten leessuggesties. Voor het uitschrijven van een boekenrecept is het individu het uitgangspunt.

De arts vertrouwt op zijn intuïtie en mensenkennis. Bibliotherapeuten doen hun cliënten leessuggesties. De ziekte zal niet door het lezen van een boek genezen, maar het lezen kan een patiënt raken. En daardoor kan iemand in beweging komen. Ook schrijven heeft een genezende werking. Het hoeft geen complete roman te zijn! Gewoon een dagboek bijhouden kan al helpen in moeilijke tijden. Het is zo klaar als een klontje. Ik word mijn eigen bibliotherapeut. Ik zet mijn abonnement van de bibliotheek om in een sterabonnement. Nu mag ik vijftien boeken per keer lenen! Bovendien kan ik gratis via internet reserveren. Vanaf de bank blader ik door de catalogus. En klik bij de volgende titels op reserveren: Home is where the heart is, Het geluksproject van een jaar, Ben je gelukkig? 10 manieren om gelukkig te worden, Een wandeling aan zee, een thriller van Esther Verhoef en een boek van Roos Vonk. Al na een week krijg ik via de mail bericht dat de boeken voor me klaar staan. Hoe makkelijk kan het zijn! Dus stap ik op mijn fiets naar de bieb die vier kilometer verderop is. Een fijne bijkomstigheid omdat ik graag fiets. Trappen, wat denken, fantaseren, malen, en zeker niet onbelangrijk in deze fase van mijn leven, werken aan mijn conditie. Soms heb ik het gevoel dat ik extra loodzware gewichten achterop mijn bagagerekje meesleep, maar op deze boekophaaldag niet. In de bieb rust ik, voordat ik aan de terugtocht begin, met een kopje thee, een tijdschrift en een gelukzalig gevoel uit aan de leestafel.

Eenmaal weer thuis nestel ik me heerlijk op de bank en start met lezen in het boek van Vonk. Daar lees ik dat het met een behuild en besnot hoofd op de bank zitten, nut had en dat is dan gelijk al fijn om te weten.

Uiteindelijk moet je toch je eigen fouten maken. Je leert van het leven, niet van de woorden van een ander. Zinken tot aan de bodem. Accepteren dat de trein gaat zoals die gaat. Soms moet je gewoon opgeven. Een depressieve periode heeft een belangrijke psychologische time-out functie: het zorgt ervoor dat je loslaat. Je doet even niks, je kunt je nergens toe zetten. Je overleeft, dat is alles. Je hebt zo’n periode nodig om terug bij de basis te komen, dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Overleven, je bent vrij, alles is weer mogelijk.