Nieuwsgierig? Blader hieronder door een aantal pagina’s van het boek…

Mark en ik maken graag iets nieuws van alles wat wij vinden op stranden, op straat of in schuren. Onze vondsten komen uit alle windstreken van de Zeeuwse kust tot Curaçao, van de Hollandse Biesbosch tot Frankrijk. Soms vinden we iets bijzonders maar meestal is het iets heel gewoons. Zoals een stuk drijfhout, een oude spijker of een kokosnoot. Alles waar we iets in zien, gaat mee naar huis.

 Van veel dingen weet ik nog waar we ze vonden. Zo zijn de poten van Schildpad gejut op Bonaire, komt het staartje van Paard uit een schuur en lag de oude staalborstel naast een afvalcontainer op straat. Voor dit prentenboek heb ik de personages en de achtergronden bedacht. Mark heeft geholpen bij het in elkaar zetten van de drijfhoutfiguren en ook de fotografie en vormgeving zijn van zijn hand.  

Als je anders om je heen kijkt, zie je dat niets weer iets kan worden. Daar heb ik plezier in. Soms weet ik gelijk wat ik ervan wil maken. Zo wist ik toen ik het drijfhout-lijf van Hond vond, dat dit aangespoelde stuk hout een teckel moest worden. Mijn hart maakt dan een extra roffel. Het liefst gebruik ik alles zoals we het hebben opgeraapt. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de kokosnoothoofden van de boer en boerin. De ogen en monden, de haren en het baardje. Ik heb er niks aan gedaan. Ze spoelden kant en klaar aan op de westkust van Curaçao. 

Soms werd het ook thuisgebracht. Want zodra er een pakketje werd bezorgd, was ik er als de kippen bij om te kijken of de doos en de rest van het verpakkingsmateriaal in achtergronden verwerkt konden worden. In een groene doos zag ik een heg, in bubbeltjes plastic sneeuw en in papieren zakken borduurpatronen.

Elke keer als ik iets vind, ben ik blij met wat ik ervan kan maken. Tegelijkertijd zetten mijn vondsten mij aan het denken over hoe wij met onze spullen en de wereld omgaan. De overproductie, de plasticsoep, het zwerfafval. We moeten beseffen dat onze manier van leven invloed heeft. Hoe jonger we ons daar van bewust zijn, hoe eerder we onze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Kleine veranderingen kunnen er echt toe doen. Leer kinderen bijvoorbeeld zwerfafval op te rapen en in prullenbakken te gooien of (veel leuker) als je ergens iets in ziet, maak er dan 

Het prentenboek is in een groot deel van de bibliotheken in Nederland te leen. De recensie van Biblion ( Drs. A. ten Bruggencate) is een mooi compliment:

In dit prentenboek zijn alle illustraties gemaakt met gevonden voorwerpen en materialen als drijfhout, karton, plastic. In een nawoord beschrijft de auteur deze werkwijze en geeft suggesties voor hergebruik van deze materialen. De illustraties beslaan twee pagina’s en eronder staat de tekst in korte zinnen met eenvoudig taalgebruik, gedrukt in een schreefloze letter. De manier van illustreren is origineel en zal kinderen uitdagen om in de afgebeelde figuren de dieren te herkennen. Sympathiek verhaal over verwelkomen van nieuwkomers, ook bruikbaar voor creatieve lessen over bv. zwerfafval.

Titel: En jij? Jij mag er ook bij.
ISBN: 978-90-824001-3-7 
NUR 273
Druk: Eerste druk, zomer 2020
Auteur: Ariena Ruwaard
Uitgave: Studio Kern, Gorinchem 
Vormgeving: Mark Ruwaard
Drukwerk: Grafistar, Lichtenvoorden
Omslag: Mark Ruwaard
Fotografie: Mark Ruwaard

Wij hebben dit prentenboek cadeau mogen krijgen. Zo blij met dit cadeau, niet alleen voor onszelf, maar ook omdat we nu een echt origineel cadeau hebben om elke keer te geven. Voor zoveel leeftijden geschikt! Wat is dit een prachtig prentenboek, een echt origineel cadeau! Het prentenboek is zelfs leuk om als volwassene te lezen, omdat je kan blijven kijken naar de plaatjes om te ontdekken wat waar van is gemaakt. Het is zo leuk, want het zet kinderen ook spontaan tot leuke knutselideeën met kosteloos materiaal. Het einde van het verhaal tovert een glimlach op je gezicht, zo leuk bedacht! Je kan zelfs ook het prentenboek op de laatste pagina’s nog personaliseren, wat aansluit bij het verhaal. Zelden ben ik zo enthousiast geweest over een prentenboek voor kinderen! En de liefde en aandacht die is gegeven aan het boek zelf, is terug te lezen op de laatste pagina in het nawoord van de schrijver, waar je ook nog wat achtergrond informatie over het boek kan lezen.

Rayet